Jumaat, Mac 12, 2010

Lawatan Jabatan Haiwan

Seekor arnab kami yang bernama Titanium (Titan singkatannya) telah dijangkiti hama telinga hingga hampir menutupi keseluruhan lubang telinganya. Saya minta Saiful bawa Titan ke Jabatan Haiwan di Pokok Sena untuk dapatkan suntikan hama. Di sana, pegawai bertanya berapa ekor arnab yang kami ada dan tujuan pemeliharaan. Oleh kerana kami punya hampir 80 ekor arnab, pegawai tersebut berkata yang mereka akan melawat taman kami. Jam 11 pagi, lima orang kakitangan Jabatan Haiwan telah datang dan memeriksa kesemua arnab-arnab kami. Sebanyak 28 ekor telah disuntik vaksin dan caj nya hanya Rm42. Murah kan? Kalau di klinik haiwan harganya RM10 per suntikan.

Saya rasa bersyukur dan lebih bersemangat untuk meneruskan penternakan arnab ini secara serius lagi. Terima kasih kepada kerajaan Malaysia yang telah memperuntukkan RM6billion untuk bidang pertanian tahun ini. Kita patut merebut peluang keemasan ini dengan strategi yang lebih baik dan dapatkan khidmat nasihat dari Jabatan berkenaan.

2 ulasan:

  1. Alhamdulillah lah kalo lebih bersemangat. Sebenarnya, mengikut pengalaman saya dalam pertanian, kerajaan banyak bagi bantuan, cuma kita xtahu jer. Jadi nasihat saya bagi mereka yang mencebur diri ke bidang pertanian, "TEBALKAN MUKA, DAPATKAN NASIHAT/BANTUAN DARI JABATAN KERAJAAN NI".
    Teruskan usaha anda

    BalasPadam